ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25-10-2012
__________________________________________________________________________



ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες της Πάτρας γινόμαστε θεατές του απαράδεκτου φαινομένου μη εύρυθμης και δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Συγκεκριμένα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομάδα συνδικαλιστών και εργαζομένων που αντιτίθεται στη δημιουργία Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορρίμματων στο νομό μας, εκβιάζει και παρεμποδίζει αυθαίρετα τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου και διαμηνύει ότι: «δεν θα αφήσουμε να ξαναγίνει Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν αποσυρθεί το θέμα του Εργοστασίου»!
Δεν είναι δυνατόν, τόσο το συνδικαλιστικό κίνημα να χρησιμοποιεί, όσο και οι πολιτικοί σχηματισμοί να υποστηρίζουν και να νομιμοποιούν, ενέργειες αποκλεισμού ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ, της ύψιστης δηλαδή δημοκρατικής διαδικασίας μέσα σε έναν από τους κορυφαίους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η παρεμπόδιση της εύρυθμης και απρόσκοπτης σύγκλισης και διενέργειας των συνεδριάσεων του ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ από όλους τους πολίτες  ανώτατου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί παραβίαση και κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Δεδομένου ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να ληφθούν αποφάσεις –όχι μόνο για την κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμάτων αλλά και για πολλά ακόμα ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ θέματα που αφορούν στο μέλλον της πόλης – η ύπαρξη ενός τέτοιου προηγούμενου εγκυμονεί τον κίνδυνο αδρανοποίησης προσεχών διαδικασιών και λήψης αποφάσεων.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. ΑΧΑΪΑΣ, καλεί όλους τους πολίτες να κινητοποιηθούν ώστε να σταματήσει ΤΩΡΑ ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ αποκλεισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητά από όλες τις παρατάξεις και τα κόμματα να τοποθετηθούν με ξεκάθαρη θέση και με πολιτική ευθύνη!
Οι εναντιώσεις στη δημιουργία του Εργοστασίου οδηγούν το Δήμο της Πάτρας όχι μόνο σε αδιέξοδο για την επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και σε πτώχευση αφού η όποια άλλη λύση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της με υψηλά πρόστιμα στην κρισιμότερη μάλιστα φάση που διανύει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Αν υιοθετηθεί η άποψη ότι επαρκούν οι «άλλοι τρόποι» επεξεργασίας  (δημιουργία πολλών μικρών μονάδων επξεργασίας, αλλού ΣΜΑ, αλλού ΧΥΤΥ, αλλού για επικίνδυνα απόβλητα, αδρανή υλικά, και προσωρινή αποθήκευση σύμμεικτων) εύκολα μπορούμε να φανταστούμε το μέγεθος και την πληθώρα των εκτάσεων που θα απαιτηθούν τόσο μέσα στον ευρύτερο χώρο του καλλικρατικού δήμου όσο και στον υπόλοιπο νομό.  Η διάσπαρτη χωροθέτηση τους θα επιβαρύνει δραματικά το κόστος διαχείρισης και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις  των κατοίκων.
Όσο για την άρνηση για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι εθελοτυφλούν οι επικριτές στην αδυναμία που έχει περιέλθει το ελληνικό κράτος για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση της κατασκευής του εργοστασίου. Μια τέτοια σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, σαφώς και θα πρέπει να κατοχυρώνει το δημόσιο συμφέρον και συγχρόνως να κινείται στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος.
Η διαχείριση απορριμμάτων διέπεται από την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία.
Με βάση δε την  απόφαση του ΠΕ.Σ.Δ.Α. (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) του 2005, έχει εγκριθεί τόσο η κατασκευή Εργοστασίου όσο και η κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης. Σήμερα –σχεδόν επτά χρόνια  μετά την απόφαση, δεν έχει προσεγγιστεί κανένας από τους στόχους της. Αν οι στόχοι είχαν επιτευχθεί, θα έπρεπε ήδη σήμερα να γίνεται η επεξεργασία του 58% των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων, να ανακυκλώνεται το 55% και να αξοποιείται το 60%. Αντ’ αυτού, σήμερα ακόμα, το 95% των 310 τόνων απορριμμάτων που παράγει ημερησίως ο καλλικρατικός δήμος της Πάτρας, οδηγείται στους ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και του Φλόκα και ανακυκλώνεται μόλις το 5% (ας σημειώσουμε ότι πανελλαδικά ο μέσος όρος από την ανακύκλωση  της διαχείρισης  των απορριμάτων ανέρχεται στο 18% ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός αγγίζει το 37%).
Η Οργάνωση ΔΗΜ.ΑΡ.Αχαϊας τάσσεται ΥΠΕΡ :
·        της ΑΜΕΣΗΣ ανέγερσης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμάτων και Σταθμού Μεταφόρτωσης μέσω ΣΔΙΤ.
·        Υποστηρίζει τη διαλογή στην πηγή.
·        Επιδιώκει  την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των απορριμάτων που θα πηγαίνουν στο εργοστάσιο (70%) η οποία ενισχύει την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
·        Εγκρίνει την κλειστή κομποστοποίηση – ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές- που θα λειτουργεί με φιλική μέθοδο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 
·        Και, υπερψηφίζει τη δημιουργία  ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα προκύψουν από τη δημιουργία του.

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας
ΔΗΜ.ΑΡ.ΑΧΑΪΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου